Booking.com

Ko Samet Thailand eiland met prachtig witte stranden

Gezegend met zacht zand is het kleine eiland Ko Samet op zo'n 200 km van Bangkok, gelegen aan de oostkust van Thailand een favoriete ontsnapping voor Thais, expats en toeristen.

De veertien kleine, maar verblindende witte stranden zijn adembenemend mooi, omgeven door het lichtblauwe water en op sommige plaatsen nog steeds in de schaduw van de kokospalmen en de prachtige witte bloemen van de cajeput (samet) bomen, die het eiland haar naam gaf. De bomen worden gebruikt om boten te bouwen.

De stranden zijn in het weekend overvol, maar op de doordeweekse dagen is er veel meer ruimte om te ademen en te ontspannen.

Een groot deel van de kustlijn van het eiland is beschermd en maakt onderdeel uit van het Khao Laem Ya - Mu Ko Samet nationaal park sinds 1981. De bezoekers moeten bij aankomst op Ko Samet eveneens entree betalen, dit geldt ook voor de hoteliers, er is echter weinig bewijs dat deze inkomsten ook zijn gebruikt om de infrastructuur van het eiland te verbeteren.

De beste stranden op Ko Samet liggen langs de oostkust, waar u bijna alle bungalow resorts vindt.
De meeste eilandbewoners en vele resort medewerkers wonen in het noordoosten, in de buurt van de belangrijkste pier van het eiland, in het bouwvallige, slecht gedraineerde dorp Na Dan. U vindt er kleine winkeltjes en goedkope eettentjes, evenals de enige school op het eiland.

Vanuit Hat Sai Kaew loopt een slecht onderhouden onverharde weg zuidwaarts ( met een aftakking westwaarts naar Ao Prao) naar de beboste centrale bergrug van het eiland en de dichte jungle, het leefgebied van neushoornvogels, gibbons en spectaculaire vlinders.

De groenblijvende vegetatie logenstraft het feit dat er geen rivieren  zijn op dit ongewoon droge eiland, dat jaarlijks slechts weinig neerslag kent. Gebrek aan regen is een ander pluspunt voor toeristen, maar het betekent wel dat het water kostbaar en duur is, omdat het moet worden aangevoerd per vrachtwagen vanaf het vasteland.

De meest backpacker georiënteerde stranden aan de oostkust zijn: Ao Hin Kok, Ao Phai en Ao Tub Tim, Ao Hin Kok en Ao Phai. Het nabijgelegen Ao Nuan is een alternatief, Ao Sang Thian en het aan de noordkust gelegen Ao Noi Na  zijn ook de moeite waard te onderzoeken. Hat Sai Kaew en Ao Wong Duan zijn de grootste centra aan de oostkust.  De accommodatie is vooral gericht op gezinnen, pakket toeristen en trendy inwoners van Bangkok. Super de luxe accommodatie vindt u op de westkust Ao Phrao en de zuidelijke schoonheid Ao Kiu. 

Winkels en kraampjes in Na Dan verkopen alle basisproducten voor de basic reiziger. Veel bungalows hebben een kluisje, diefstal is een probleem op Ko Samet. 
Vakantie Thailand